Behandelingen

Strekpeesletsel

Om de ernst en dreigende complicaties van een strekpeesletsel goed te kunnen begrijpen is enige kennis van de anatomie van de hand noodzakelijk.

Strekpezen liggen op de rug van de hand vlak onder de huid en dicht op het bot. Door spieren in de onderarm aan te spannen zorgen de pezen voor het strekken van de vingers en de duim. De pezen zijn eerst rond en stevig vanaf de pols maar worden steeds platter en dunner bij de vingers. In de vingers komen er van meerdere kleine handspiertjes pezen bij die samen met de lange strekpezen een complex strekmechanisme vormen.

Nazorg

Na de operatie krijgt u van de handtherapeut een spalk aangemeten. In deze spalk wordt de pas gehechte pees beschermd tegen te veel rek. Deze spalk moet u 4 weken continue dragen dus dag en nacht. De hechtingen worden na 14 dagen verwijderd. Vanaf de 2e of 3e dag start u met een oefenprogramma dat de therapeut met u zal doornemen. De oefeningen worden gedaan teneinde verklevingen van de gehechte pees aan de huid of bot te voorkomen. De oefeningen worden om de 2 รก 3 uur gedaan.

Elke week zal het oefenprogramma worden uitgebreid en zal de belasting van de pees heel langzaam worden opgevoerd. De gehechte pees is veel zwakker dan de oorspronkelijke pees en kan pas na 12 weken weer volledig worden belast. Als u eerder dan aangegeven de spalk af doet of andere oefeningen doet buiten het standaard programma om dan loopt u het risico dat de pees knapt. U mag onder geen beding de hand uit de spalk halen of tegen de klittenband strekken die de vingers in de spalk houdt. En tot 10 weken mag u geen geforceerde vuist maken.

Als er stijfheid of zwelling optreedt dan zal de handtherapeut u helpen met maatregelen of oefeningen om het probleem op te heffen. Na 12 -14 weken kunt u weer normaal aan het werk en sporten.

Bel mij terug