Behandelingen

Spastische hand

Spasticiteit wordt gedefinieerd als een verstoorde controle van motoriek en sensibiliteit door het bovenste motorneuron syndroom die zich manifesteren als een wisselende of permanente onwillekeurige spieractivatie.

Spasticiteit van de benen kan een positief effect op het functioneren hebben (steunname), terwijl spasticiteit van de arm zelden functioneel bruikbaar is. Op de langere termijn kan spasticiteit contracturen in de hand werken en door standsafwijkingen kunnen problemen ontstaan met hygiënische aspecten, wat infecties tot gevolg kan hebben.

De behandeling

Alle behandelopties zijn gericht op het verbeteren van de positie en de balans van de arm en hand. De keuze voor een behandeling is afhankelijk van de leeftijd,  motivatie, het ontwikkelingsniveau, technische mogelijkheden, de ernst van de situatie en van de gewenste functie van de hand.

In ons centrum hebben we een gezamenlijke aanpak waarbij plastisch chirurg, revalidatie arts en handentherapeut samen spreekuur doen, en u in 1 consult kunnen zien. Zo is het mogelijk om de beste zorg naar uw wensen te leveren.

Enkele behandelopties zijn:
Hand-  en Fysiotherapie, Botox behandeling (dit wordt uitgevoerd door de revalidatie arts) en operatieve mogelijkheden.

Plastisch chirurgische behandelingen zijn erop gericht om waar mogelijk de functie te verbeteren, en/of de hand/pols in een functionele stand te brengen. Voorbeelden van dit soort operaties zijn: peestransposities, pees verlenging en het schoonmaken en vastzetten van gewrichten.

Bel mij terug