Behandelingen

Reumatoide artritis (RA)

Reumatoide artritis (afgekort RA) is een ziekte van het synovium. Synovium is een vlies die de bewegingen van de pezen binnen de peesschede, en bewegingen van de gewrichten binnen het gewrichtskapsel mogelijk maakt. Door (vroege) ontsteking bij RA kan tenosynovitis (ontsteking van de peesschede) en artritis (ontsteking van het gewrichtskapsel) ontstaan.

De behandeling

De redenen om chirurgisch in te grijpen zijn: verlichting van pijn, verbeteren van functie en vertragen van het ziekteproces. Om dit te bereiken zijn er een aantal chirurgische technieken. Synovectomie is het weghalen van de ontstoken vliezen. Omdat synovitis soms een eerste verschijnsel is van RA is dit het meest toegepaste techniek. Meestal ontstaat synovitis op de pols, in de pols (vaak ontstaat dan de zogenaamde Carpaal Tunnel Syndroom), of in de vingers (dan ontstaat vaak het beeld van een Trigger vinger). Als de ontsteking verder gevorderd is kunnen pees rupturen ontstaan (pezen scheuren kapot). Dan is het noodzakelijk om pees transfers uit te voeren, waarbij een gezonde pees omgelegd wordt om de functie van de ontbrekende pees over te nemen.
Met betrekking tot de zieke gewrichten is het mogelijk om die vast te zetten, of te vervangen door een kunst gewricht. Voor het kiezen van de juiste techniek speelt de plaats en functie van het zieke gewricht een belangrijke rol.

Bel mij terug