Behandelingen

Mallet vinger

Een mallet vinger is het afscheuren van de pees die het topje van de vinger strekt. Hierbij kan ook een stukje bot mee afbreken. Een mallet vinger ontstaat meestal door het stoten van de gestrekte vinger of door een klap tegen de top van de gestrekte vinger, bijvoorbeeld als er een bal op komt. Een mallet vinger is te herkennen door een hangend vingertopje. Verder kan de vinger pijn doen en soms ontstaat er ook zwelling en verkleuring van de vingertop en/of de nagel.

De behandeling

Vaak kan de pees genezen met behulp van een vinger gips. Soms is het echter noodzakelijk op de pees en/of het botstukje operatief te herstellen. Vervolgens wordt er verder behandeld met een vinger gips.

Bij het starten van de behandeling wordt er door de handtherapeut een gips gemaakt waarbij het topje licht overstrekt wordt en het middelste gewricht gebogen mag worden.

Het vingergips blijft gedurende 6- 8 weken zitten en wordt om de 1-2 weken vernieuwd.

Gedurende deze periode mag de vinger niet nat worden en mag de hand niet gebruikt worden bij zware activiteiten. Vervolgens wordt de pees getest.

Als blijkt dat de pees hersteld is, mag er worden gestart met oefentherapie en krijgt u gedurende 6 weken een spalk. Hierbij ligt de nadruk op actief strekken van het topje. De spalk mag dan voor het oefenen even af.

Elke week mag er iets verder worden gebogen. Na 6 weken mag de spalk af en kan de vinger weer volledig worden ingezet.  

Bel mij terug