Behandelingen

Luxatie vinger (uit de kom)

Ontwrichtingen of luxaties in de hand komen veel voor. De meest voorkomende oorzaken zijn valpartijen of (bal)sporten. Omdat er veel kracht op een gewricht komt te staan worden 1 of meer bandjes die het gewricht stabiel houden beschadigd, waardoor het gewricht uit de kom schiet.

Een handgewricht wordt op zijn plaats gehouden door 3 stevige banden. Afhankelijk van het letsel kunnen een, twee of alle drie de banden worden beschadigd. Dit wordt ook  “de mate van instabiliteit” genoemd. Dit bepaalt of de ontwrichting conservatief (door de handtherapeut) of operatief (door de plastisch chirurg) behandeld moet worden. In beide gevallen is het van groot belang dat het beschadigde gewricht beschermd wordt, maar dat de vinger wel gaat bewegen. Omdat de hand een bewegelijk orgaan is, mag een vinger niet langer dan 2 weken worden geïmmobiliseerd. Na deze periode kunnen er verklevingen ontstaan tussen de pezen, botten en gewrichten.

De behandeling

Een handgewricht wordt op zijn plaats gehouden door 3 stevige banden. Afhankelijk van het letsel kunnen een, twee of alle drie de banden worden beschadigd. Dit wordt ook “de mate van instabiliteit” genoemd. Dit bepaalt of de ontwrichting conservatief (door de handtherapeut) of operatief (door de handchirurg) behandeld moet worden.

In beide gevallen is het van groot belang dat het beschadigde gewricht beschermd wordt, maar dat de vinger wel gaat bewegen. Omdat de hand een bewegelijk orgaan is, mag een vinger niet langer dan 2 weken worden geïmmobiliseerd. Na deze periode kunnen er verklevingen ontstaan tussen de pezen, botten en gewrichten.

Als een operatie noodzakelijk is zal de handchirurg altijd voor een fixatie methode kiezen die rekening houdt met de glijdende lagen in de hand, en goed gecombineerd kan worden met de oefenbehandeling bij de handtherapeut.

Nazorg

De nabehandeling bij de handtherapeut duurt, afhankelijk van de plaats en het soort ontwrichting, tussen 4 en 12 weken.

Bel mij terug