Behandelingen

Handartrose

Artrose betekent slijtage van het kraakbeen. Omdat ons lichaam genetisch “geprogrammeerd” is om ongeveer 40 jaar te worden en mensen in de Westerse wereld veel ouder worden, krijgt bijna iedereen artrose. De mate waarin en de plaats zijn individueel heel verschillend.

Handartrose komt het meeste voor in de kleine handgewrichten en de duimbasis. Als het kraakbeen zo ver is versleten dat er bot op bot contact ontstaat, ontstaan er 2 prikkels.

De eerste is pijn, die belemmerend (functiebeperkend) kan zijn. De tweede is dat ons lichaam extra bot gaat afzetten in de buurt van het versleten gewricht; dit kunnen we aan de buitenkant zien als een verdikking, en op de röntgenfoto als bothaken. Tot slot kan er ook een ontstekingsreactie rondom het gewricht ontstaan.

De behandeling

In een vroeg stadium is conservatieve behandeling mogelijk; spalk, oefeningen en houdingsadviezen gegeven door de handtherapeut, in combinatie met ontstekingsremmers gegeven door de reumatoloog of handchirurg.

Als de klachten de functie van de hand gaan beperken wordt operatief ingrijpen noodzakelijk.

Er zijn verschillende operatietechnieken mogelijk, maar de meest voorkomende zijn een gewricht vastzetten of een gewrichtsprothese inbrengen (kleine handgewrichten), het gewricht schoonmaken of het versleten botje weghalen (duimbasis artrose). Soms worden deze ingrepen onderling, of met een aanvullende ingreep gecombineerd.

Bel mij terug