Behandelingen

Ganglion

Ganglion is het meest voorkomende gezwel van de hand. Het is een goedaardige cyste die het beste omschreven kan worden als een zakje gevuld met vocht. Een ganglion kan ontstaan uit ieder gewricht of uit iedere peesschede. Bij een gewricht wordt het zakje gevormd door het gewrichtskapsel en gevuld door gewrichtsvocht. Bij de pees is het zakje een uitstulping van de peesschede gevuld met peesschede vocht. De meest voorkomende plaatsen van een ganglion zijn de pols of basis van de nagel. De oorzaak is niet precies bekend. Waarschijnlijk betreft het een zwakke plek in een gewrichtskapsel of peesschede. Als een ganglion aan de basis van de nagel ontstaat, wordt het vaak veroorzaakt door bothaakjes van het door artrose versleten gewricht eronder. Een ganglion is meestal ontsierend. Soms kunnen er pijnklachten ontstaan. Als een ganglion zich aan de nagelbasis bevindt kan er een deuk verschijnen in de nagel. Een ganglion aan de basis van de vinger of in de handpalm kan hinderlijk zijn bij het grijpen en zo de handfunctie verstoren.

De behandeling

Conservatieve (niet operatieve) behandeling: Een ganglion gaat vaak vanzelf over. Indien dit niet het geval is, is het raadzaam om het te proberen weg te masseren. Omdat een ganglion, ongeacht de behandeling, in meer dan 50% van de gevallen terug komt, wordt het chirurgisch ingrijpen zo lang mogelijk uitgesteld.

Operatieve behandeling: In eerste instantie wordt een ganglion onder plaatselijke verdoving leeggezogen, en vervolgens wordt het zakje opgevuld met een medicijn. Indien nodig kan dit eenmalig herhaald worden. Als een ganglion blijft terugkeren, kan het ook onder (plaatselijke) verdoving worden weggesneden, waarbij een stukje peesschede of polskapsel wordt meegenomen om de kans op terugkeer van de ganglion te verkleinen. Als het ganglion ontstaan is op basis van artrose van een gewricht, zal het gewricht ook ontdaan moeten worden van de zogenaamde bothaakjes (kleine uitstulpingen van het bot op basis van gewricht slijtage).

Nazorg

Hou er rekening mee dat een ganglion in meer dan 50% terug kan keren en dat uw handchirurg terughoudend zal zijn met herhaling van operatieve behandeling. Het littekenweefsel als gevolg van herhaalde operaties kan voor meer pijn en functieverlies zorgen dan het ganglion zelf.

Brochures

Bel mij terug